Publicaties

De Kunsthistoricus
Voorbeeld: uw kind komt thuis met de mededeling dat het kunstgeschiedenis wil gaan studeren. Die opleiding wordt (o.a.!) in Leiden gegeven, zoveel weet u er ook nog wel van … U weet ook dat de rijks- en gemeentelijke overheden kunst een belangrijke culturele rol toekennen in de samenleving; ze is ‘maatschappelijk relevant’, zoals dat heet. Zo verstrekt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap subsidies aan kunstenaars en initiatiefnemers voor kunstprojecten, maar ook ten behoeve van onderzoek.

De Nederlandse genreschilderkunst van de 17e eeuw
Geen facet van de Nederlandse geschiedenis en cultuur geniet een grotere internationale vermaardheid dan de schilderkunst uit de 17e eeuw, onze Gouden Eeuw. Die wereldwijde faam is niet alleen te danken aan haar bijzondere karakter en hoge kwaliteit, maar ook aan de ongelooflijke hoeveelheid schilderijen die werd geproduceerd.

De dood als kunst
U hoorde het op het nieuws, u las het in de krant, het laatste kunstwerk van de Brit Art kunstenaar Damien Hirst (1965), een platina schedel bezet met 8601 diamanten wordt van 1 tot 15 november geëxposeerd in de Philips vleugel van het Rijksmuseum te Amsterdam. Ons Rijks heeft daarmee de primeur van de wereldtournee.

Kunst - kijken kijken of kopen
Is het interessant om in kunst te beleggen? Een echte kunstliefhebber beantwoordt deze vraag met een simpel ja, want hij koopt kijkplezier. Maar de vraag is natuurlijk óók: is het financieel interessant om in kunst te beleggen.

's Werelds liefste lievelingen
Natuurlijk bestaat er een top 10 van ’s werelds liefste lievelingen in de schilderkunst, schilderijen die bij iedereen (?) bekend zijn.

Sport in de kunst - (rol)schaatsenen
De allereerste schaatsen werden gemaakt van dierenbotten: rundschenkels. Pas in de 15e eeuw deed de houten schaats zijn intrede.

Sport in de kunst - kolf en kaatsen
Ook in de schilderkunst wordt druk gesport: lees het vierluik

Kunst en Kunde is in 2000 opgericht door drs. Willy Atema, cultuurhistorica. Sindsdien werden een ruim aantal presentaties (en ISBN-publicaties) verzorgd voor verschillende groepen, universiteiten, bedrijven en plaatselijke overheid. De presentaties vonden o.a. plaats tijdens (internationale) congressen, ter gelegenheid van jubilea, bedrijfsuitjes of in een museale omgeving. Ze worden op maat gemaakt, humorvol gepresenteerd en nadrukkelijk afgestemd op uw professionele omgeving en/of persoonlijkheid. Met uw specifieke wensen wordt natuurlijk graag rekening gehouden.Kunst en Kunde heeft als motto:
De kunsthistorie is er niet om uw opvattingen over kunst te bevestigen,
maar om uw opvattingen en visie op de visuele wereld te verruimen.
Overleg? Graag!
Kunsthistorisch bureau Kunst en Kunde
Willy Atema
info@kunstenkunde.nl
06-11422402